A jövő generációjának szemléletformálása

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a jövő generációja számára alapértékké váljon a fenntartható fejlődés. Ennek egyik lépéseként, a Zöld Híd Program keretében azon munkálkodunk, hogy a településeinken élő gyermekekből, diákokból környezettudatos felnőttek váljanak. Mindennek érdekében az elmúlt években korosztályokra szabott oktatási programmal várjuk az ifjabb nemzedék képviselőit telephelyeinken, szakembereink pedig „házhoz is mennek” – óvodákba, iskolákba és nyári táborokba látogatnak el, ahol interaktív, játékos, új ismereteket nyújtó foglalkozásokat tartanak.

Sikerélményt jelent számunkra, hogy a fiatal korosztály oktatásán keresztül több esetben a pedagógusok szemléletét is formálni tudtuk – elmondásuk szerint az előadások kapcsán új ismeretekre tettek szert, amelyeket be tudnak építeni pedagógiai munkájukba, ezen túl pedig ők maguk is motiválttá váltak hulladékuk szelektíven gyűjtésére.

A visszajelzésekből pedig az is kiderült, hogy egyes családok a programon részt vevő óvodás gyermek kérésére kezdték el otthonukban a szelektív hulladékgyűjtést.

A tapasztalatokat és a csoportok korosztályi megoszlását figyelembe véve kitűnik, hogy az óvodás és kisiskolás korú gyermekek és pedagógusaik a legérdeklődőbbek. Továbbá azt is megfigyelhetjük, hogy azok a gyerekek tudják a gyakorlatban is alkalmazni a hallott információkat, akik – mivel az intézmények mindkét lehetőséggel éltek – teleplátogatáson és házhoz menő oktatáson is részt vettek, hiszen e kettő kiegészíti egymást.

A program elején témához illő képekkel motiváljuk a gyermekeket a további közös munkára. A képsorokra adott válaszaikat figyelve felmérjük a tudásukat és a foglalkozást meglévő ismereteikre, érdeklődésükre építve differenciáltan vezetjük le, hogy minden csoport maradandó élményekkel és új tudással gazdagodhasson.

A hulladékok hasznosítására is példát mutatnak szakembereink az általuk készített tárgyakkal. Végül saját hulladék felhasználásával játékokat alkotnak, amelyeket a gyermekek hazavihetnek.

Mindezekkel szeretnénk ösztönözni a jövő generációját, hogy otthonukban is bátran, kreativitásukat használva találjanak más hasznos funkciót az egyes hulladékoknak – ezzel csökkentve mennyiségüket, mert rajtunk is múlik, hogy mi lesz a hulladék sorsa.